MUCF lanserar ny webbutbildning: Att samtala med unga om hedersrelaterat våld och förtryck
Det senaste från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
INBJUDAN FRÅN
Webbversion
Till mucf.se
*|data:head|*

Sprid gärna inbjudan vidare till andra som kan vara intresserade.

Så samtalar du med unga om hedersrelaterat våld och förtryck

Den 20 maj lanserar MUCF en ny webbutbildning. En unik utbildning med fokus på samtal med unga om hedersrelaterat våld och förtryck, med perspektiv på hbtq, intellektuell funktionsnedsättning samt utsatthet för rasism.

Varmt välkommen att delta på vår digitala lansering!

Under lanseringen får du

  • lyssna på erfarenheter från yrkesverksamma
  • ta del av omdöme och upplevelser från de som testat utbildningen
  • ett smakprov på utbildningen
  • ta del av reflektioner och inspel från skolminister Lina Axelsson Kihlblom och MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.

När: Fredagen den 20 maj klockan 08.15-09.00. Anmäl dig idag!

Lanseringen sker tillsammans med UMO (som driver sajten Youmo.se) och kunskapsföretaget Amphi. Länk till seminariet skickas ut dagen innan lansering.

Webbutbildningen är en del av utbildningspaketet Rätt att veta!. Läs mer om Rätt att veta! på mucf.se/rattattveta

Har du några frågor är du välkommen att kontakta rav@mucf.se.

Fler webbutbildningar från MUCF

Under våren kommer MUCF lansera ytterligare två webbutbildningar.

  • En om öppen fritidsverksamhet och som vänder sig till fritidsledare och chefer inom dessa verksamheter.
  • En om hbtq, normer och inkludering i skolan och som vänder sig till skolchefer och lärare.

Håll utkik efter mer information på mucf.se eller prenumerera på MUCF:s nyhetsbrev för information direkt i din inkorg.

Vill du veta mer om vår verksamhet och vår kunskap?
Prenumerera på fler nyheter från MUCF

Prenumerera på fler nyheter från MUCF

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
MUCF tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och det civila samhällets villkor och utveckling.
Vi ger bidrag till föreningsliv, kommuner och internationellt samarbete.

MUCF, Box 206, 351 05 Växjö
Besöksadress: Liedbergsgatan 4
Telefon: 010-160 10 00
info@mucf.se | www.mucf.se

 

Följ oss!

 

Dela nyhetsbrevet

 

Internationella kvinnodagen

TILLSAMMANS MED KSAN KROKAR VI ARM PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN – VAR MED!

RIFFI firar Internationella Kvinnodagen – tisdag 8 mars med öppet hus på våra lokal på Norrtullsgatan 45

Kom och mingla, träffa andra kvinnor och ät lite gott.

Öppet Hus på Riffi från Kl. 12.00  –  Kl. 17.00. Vi  ger oss iväg till KSANs program  Kl.18.00 i Humlegården där Vi krokar arm tillsammans med våra medsystrar.

RIFFI fortsätter att fira alla kvinnor över hela värden under hela Mars månad

Mira Kakossaios
RIFFI- Grundare – 1974-1989 

RIFFI veteranen – Monica Cristea 

Dalsiea  och Klaudia
Internationella kvinnodagen 2015

Meri Helena Forsberg
RIFFI Ordförande – 1990 -2019

RIFFI veteranen – Birgitt Lundin

Tänd ett ljus för alla kvinnor i  hela världen

Riffi firade kvinnodagen med öppet hus tillsammans med våra medsystrar-
Med diskussioner, god mat och många kramar. 

Professor Wanghari Mutaai

Professor Wanghari Mutaai

Meri Helena och Monica Cristea i Korea

Kvinnliga besättningen på Ethopian Airlines

Aljona Sandgren ur presentationen om Kvinnor, Demokrati och Hållbarhet, 2022

Frågan är högaktuellt speciellt i nuvarande situation där ny demokratisk stat som Ukraina håller på att kvävas av sin auktoritära granne.

Varför firar vi kvinnodagen?

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars och är en dag som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. På initiativ av FN är den sedan 1977 en officiell dag.

Firandet har sitt ursprung redan i början av 1900-talet och den tidiga arbetar- och kvinnorörelsen. Internationella kvinnodagen instiftades 1910 vid den Andra internationalens konferens i Köpenhamn. Idén om en internationell kvinnodag kom från den tyska kommunisten Clara Zetkin. Syftet var att lyfta kraven på kvinnliga rättigheter och framförallt rösträtt.

Demokrati är en ständig process

Även i demokratiskt land som Sverige där regeringen sätter jämställdhet mellan kvinnor och män i centrum för både det nationella och internationella arbetet, finns det mycket kvar som kvinnorna måste kämpas för.

Vi vet att trots att tjejer i genomsnitt både har bättre betyg än killar när de slutar gymnasiet och att fler kvinnor än män som läser vid universitet och högskolor så är det bara väldigt få kvinnor som har chefspositioner. Kvinnor i Sverige tjänar i snitt 80 % av mäns löner. Kvinnor har större ansvar för hem och barn. Kvinnors entreprenörskap och eget företagande ligger ganska lågt i Sverige i förhållande till andra jämförbara länder.

Den Nigerianska kvinnliga poeten och författare Chimamand Ngozi Aichie: Det vore mycket bättre om vi skulle bedömas på grunden av vilka vi är som individer i stället utifrån den traditionella synen på kvinnors roller.

The problem with gender is that it prescribes how we should be rather than recognizing how we are. Imagine how much happier we should be, how much free to be our true individual selves, if we didn’t have the weight of gender expectations.

Chimamand Ngozi Aichie

Vi behöver fler positiva exempel där kvinnorna tar makt i sina händer.

Fler positiva exempel och berättelse om starka kvinnor behövs

Enligt rapporten on Kvinnors företagande från 2021 tagen på uppdrag från Tillväxtverket, kvinnors företagande ofta har ett annat syfte än männens. Kvinnors entreprenöriella styrka ligger att de vill gärna bidra till samhällsnytta.  Sociala företag där samhällets nytta ligger som syfte, attraherar kvinnliga entreprenörer. Företagsformen -kooperativ där kvinnorna delar på ägande och ansvar, blev mer och mer populär.

Ett klassiskt exempel är Yalla Trappan som startades 2010, vars målsättning var att skapa arbetstillfällen och ökad ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Företaget startades med fyra kvinnor och vuxit till 35 kvinnor som jobbar tillsammans med olika grenar: sy ateljé, konferens och lokalservice, kafé/catering.

Årets 2021 pris: Nyttigaste Affären (från Coompanion hemsida)

Nyttigaste Affären delas ut varje år av HSB Göteborg, Coompanion och Tillväxtverket.Årets 2021 tre vinnande företag med kvinnor i centrum, Nimble Patch, Yalla Mellerud och Wargön Innovation bevisade att det går att kombinera innovation, miljötänk, social nytta och konsumtion och bidra till Cirkulärt Sverige.

Wargön Innovation arbetar i nära samarbete med olika entreprenörer för att hitta nya användningsområden för återvunnen textil. De samlar in kläder via Röda Korset och sorterar ut textil som inte är i tillräckligt bra skick för att säljas i deras second hand-butiker.

Från textilsorteringen skickas jeansen till det sociala företaget Yalla Mellerud, som tvättar, sprättar upp och syr om jeansen med de nya förstärkta lapparna som Nimble Patch tagit fram.

Yalla Mellerud arbetar med sömnad, catering och städ och anställer framför allt kvinnor med utländsk bakgrund som i många fall gått på försörjningsstöd. I det sociala företaget får de chansen att komma in på arbetsmarknaden, få ett större socialt nätverk och lära sig svenska språket.

Tillsammans är vi starka!

Ett starkt civilt samhälle är ett fundament för att demokrati ska vara hållbar med solidaritet och tillit i centrum. Kvinnor kan agera genom att delta i olika ideella föreningar, rösta och engagera sig i samhalls aktiviteter och diskussioner.

I sådana situationer som råder i världen just nu är det viktigt att samlas och enas för att stödja både varandra och krigets offer. Tillsammans är vi starka. Daniella Johnsson, ordförande for Internationella Kvinnoförbundet for Fred och Frihet, i Talet mot kriget, den 2 mars 2022 på Sergels torg i Stockholm, underströk:

Samlas och enas i vår beslutsamhet att utifrån feministisk kompetens stoppa pågående krig, fortsätta studera, informera om, och avskaffa grundorsakerna till konflikter och legitimering av krig, våld och förstörelse.

Juli Nyheter

Det är med tyngd i hjärtat som RIFFI informerar alla lokalföreningarna, sina medlemmar och samarbetsorganisationer att förbundet den 30 juni flyttat från lokalen på Norrtullsgatan 45 i Stockholm. Det är en lokal

Juni Nyheter

Vill du komma i kontakt med förbundet under sommaruppehållet kan du ringa 08-30 40 10 Trevlig sommar önskar RIFFI

Maj Nyheter

VIKTIGT - ÄNDRAD DAG FÖR FÖRBUNDSMÖTE Kallelse till ordinarie förbundsmöte (årsmöte) i Riksförbundet Internationella Föreningen Fem-Inclusion (org.nr. 802009-5280) Datum och tid: 10 juni, 2023, klockan 11.00 Plats: Årsmötet kommer att

Senaste nytt

Välkommen till ÖPPET HUS vid terminsavslutet med fika, musik och vernissage på IFFI i samarbete med RIFFI. Möt cirkelledare och kursdeltagare! Måndagen den 19 december 2022 ÖPPET HUS från kl. 12.00, program

  • riffi jul

December Nyheter

Varmt välkomna till öppet hus vid terminavslutet den 19 december 2022 RIFFI tar julledighet och verksamheten är stängt från den 21 december och är åter igång den 10 januari. RIFFI önskar alla