Home/Nyheter/Webbinarium: Inkomstgapet oförändrat sedan 1995

Inkomstgapet oförändrat sedan 1995 – vad kan göras för jämställda livsinkomster?

Kvinnor har i genomsnitt 77 procent av mäns disponibla inkomst. Den siffran har inte förändrats nämnvärt sedan 1995 – det vill säga på 25 år. Sverige vill vara, och är på många sätt, en föregångare på jämställdhetsområdet. Lönegapet mellan kvinnor och män minskar, men dessvärre visar lönestatistiken inte hela bilden av den ekonomiska jämställdheten, eftersom lönebegreppet missar inkomster från företagande och kapital, påverkan av deltidsarbete, föräldraledighet och sjukskrivningar.

Den 3 december bjöd Kommissionen för jämställda livsinkomster (A2020:01) in till ett webbinarium om inkomstgapet, med fakta och diskussioner om skillnaden mellan lön och inkomst, om arbetstid och hur utbildning, rekrytering, pensioner och sparande påverkar livsinkomster. Webbinariet tar även upp intersektionella perspektiv och coronapandemins effekter på jämställdheten.

För er som missade webbinariet och som är intresserade av att se det i efterhand kan vi nu meddela att det går att se i sin helhet på deras Youtubekanal!

Nyhetsbrev april 2021

Nyhetsbrev april 2021 April är äntligen här och vi väntar med spänning på att det varma vår-vädet också ska dyka upp! Under mars månad var vi på RIFFI upptagna med att