Inkomstgapet oförändrat sedan 1995 – vad kan göras för jämställda livsinkomster?

Kvinnor har i genomsnitt 77 procent av mäns disponibla inkomst. Den siffran har inte förändrats nämnvärt sedan 1995 – det vill säga på 25 år. Sverige vill vara, och är på många sätt, en föregångare på jämställdhetsområdet. Lönegapet mellan kvinnor och män minskar, men dessvärre visar lönestatistiken inte hela bilden av den ekonomiska jämställdheten, eftersom lönebegreppet missar inkomster från företagande och kapital, påverkan av deltidsarbete, föräldraledighet och sjukskrivningar.

Den 3 december bjöd Kommissionen för jämställda livsinkomster (A2020:01) in till ett webbinarium om inkomstgapet, med fakta och diskussioner om skillnaden mellan lön och inkomst, om arbetstid och hur utbildning, rekrytering, pensioner och sparande påverkar livsinkomster. Webbinariet tar även upp intersektionella perspektiv och coronapandemins effekter på jämställdheten.

För er som missade webbinariet och som är intresserade av att se det i efterhand kan vi nu meddela att det går att se i sin helhet på deras Youtubekanal!

  • riffi jul

December Nyheter

Varmt välkomna till öppet hus vid terminavslutet den 19 december 2022 RIFFI tar julledighet och verksamheten är stängt från den 21 december och är åter igång den 10 januari. RIFFI önskar alla

Internationella kvinnodagen

TILLSAMMANS MED KSAN KROKAR VI ARM PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN - VAR MED! Öppet Hus på Riffi från Kl. 12.00 - Kl. 17.00. Vi ger oss iväg till KSANs program Kl.18.00 i Humlegården där Vi krokar arm tillsammans med våra medsystrar.

November Nyheter

RIFFI välkomnar två nya medlemsföreningar Hand i Hand Kulturföreningen i Malmö samt Palestinska Kvinnoföreningen i Helsingborg.