Nyhetsbrev juni 2020

Äntligen har den efterlängtade sommarvärmen nått Sverige, och snart även vår semester. Vårt kansli kommer ha fortsatt stängt över sommaren, men det går som vanligt att höra av sig till oss via vår mejl och telefon:

Mejl: info@riffi.nu
Telefon: 08-30 21 89

Glöm inte bort att följa oss på våra sociala medier!

Facebook: @RIFFIMigrantWomen
Instagram: @RIFFIMigrantWomen

Vi på RIFFI vill önska er härlig midsommar!

RIFFI välkomnar till årsmöte

Den 5 september kommer RIFFI hålla sitt årsmöte. Om det är möjligt kommer mötet ske på vår kansli på Norrtullsgatan 45 i Stockholm, annars kommer mötet ske på digital väg.

Mer information och kallelse till årsmötet kommer skickas ut när det närmar sig!

Den 5 mars beslutade regeringen att tillsätta en kommission för jämställda livsinkomster och vi kan stolt meddela att RIFFIs generalsekreterare Irene Opira har blivit utsedd till att ingå i kommissionen!

Kommissionen ska lämna förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män. Målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Kommissionen ska även arbeta för en bred diskussion i samhället och sprida kunskap om hur ekonomisk jämställdhet och jämställda livsinkomster kan främjas. Bland annat ska den utåtriktade verksamheten omfatta publikationer, konferenser och seminarier.

Den svenska jämställdhetspolitiken har som övergripande mål att kvinnor och män ska ha samma makt att utforma samhället och sina egna liv, men delmålet om ekonomisk jämställdhet har ännu inte uppnåtts. Därför behövs en rad olika insatser som bidra till att de jämställdhetspolitiska målen uppnås och kvinnors ekonomiska makt stärks.

Läs mer om kommissionen här!

En hälsning från vår lokalförening Målinriktade Kvinnor!

Målinriktade kvinnor startades 2015 i syfte att inge hopp och tillförsikt till kvinnor genom rådgivning, ledning och främjande av kunskap. Vi vill skapa en atmosfär av öppenhet och tillit vad gäller kvinnors sociala, känslomässiga och andliga situationer mellan varandra och i förhållande till familjer och samhället i stort.

Föreningen har tidigare haft olika aktiviteter, såsom bak- och matlagningslektioner. Vi har även hört av oss till en volontärorganisation och hoppas att de i framtiden kan hålla en föreläsning om kvinnorelaterade problem via Zoom. Det finns även många talanger bland våra medlemmar, en är till exempel duktig på att göra smycken.

Vi vänder oss till utrikesfödda kvinnor och unga flickor, men alla som vill kan söka om medlemskap hos oss. Alla kvinnor och flickor som står bakom organisationens mål och syfte är välkomna att ska medlemskap hos oss!

Text: Connie Nabwire Erlandsson, ordförande i Målinriktade Kvinnor

En hälsning från vår lokalförening Victory!

VICTORY’s kvinnoförening startades i januari 2019. Vi är ett gäng kvinnor som brinner för att skapa glädje, frihet och kärlek. Vi jobbar med barn, kvinnor och med äldreomsorg. Just nu är vi 35 medlemmar. Vi som är mest aktiva och håller i denna förening är vår ordförande Marica PavlovAna Garic, som är vår sekreterare och vår kassör Marica Vidovic. Vårt mål med föreningen är att engagera så många kvinnor som möjligt. Vi strävar mot att skapa en trygghet och glädje när vi träffas och umgås. Vi har en egen lokal där våra träffar och de flesta aktiviteterna sker. Vi lagar mat och har det trevligt tillsammans.  Ingen kvinna ska känna sig ensam och må dåligt.  Många av kvinnorna i föreningen kommer från forna Jugoslavien och har varit med i kriget, just därför vet vi vad det betyder när man är ensam och behöver ha någon att prata med.

Vi vill poängtera är att ALLA kvinnor är välkomna till oss oavsett bakgrund, kultur eller religion. Desto fler, desto bättre.

Eftersom vi inte har någon inkomst, sponsring eller någon slags ekonomisk hjälp betalar vi allt själva genom ett medlemskap varje månad som kostar 100 kr. Gruppen växer och vi har planerade aktiviteter fram till jul, men för att vi ska kunna genomföra dem behöver vi hjälp med finansiering.

Om ni vill stötta oss kan vi nås på telefonnummer: 073-398 96 11 och via email: maarica@live.com

Text: Marica Pavlov, ordförande i Victory Kvinnoförening

Ett meddelande från vår lokalförening Hand in Hand for Women!

Här hittar ni Hand in Hand for Women!

RIFFI står för jämlikhet och alla människors lika värde!

Efter det brutala polismordet på en svart tvåbarnspappa i USA pågår nu demonstrationer internationellt i solidaritet med Black Lives Matter. Debatten om rasism har blossat upp även här i Sverige.

För dig som vill veta mer eller engagera dig kan vi tipsa om följande resurser:

Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa (AFR)

Globalportalen
Antirasismens ABC

Mångkulturellt Centrum
Afrofobi: En kunskapsöversikt

Levande Historia
Historisk forskning om rasism och främlingsfientlighet i Sverige – en analyserande kunskapsöversikt (PDF)

Att tänka på inför sommaren 2020

För många innebär sommaren en chans att spendera extra tid med sin familj och vänner, men i år är det viktigt att vi umgås med ansvar. Vi har därför samlat ihop information om hur du semestrar, reser och umgås med andra i sommar utan att riskerar att smitta eller bli smittad av COVID-19. Coronaviruset tar inte semester!

Vi på RIFFI vill passa på att önska er en härlig sommar. Ta hand om er och era kära!

  • riffi jul

December Nyheter

Varmt välkomna till öppet hus vid terminavslutet den 19 december 2022 RIFFI tar julledighet och verksamheten är stängt från den 21 december och är åter igång den 10 januari. RIFFI önskar alla

Internationella kvinnodagen

TILLSAMMANS MED KSAN KROKAR VI ARM PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN - VAR MED! Öppet Hus på Riffi från Kl. 12.00 - Kl. 17.00. Vi ger oss iväg till KSANs program Kl.18.00 i Humlegården där Vi krokar arm tillsammans med våra medsystrar.

November Nyheter

RIFFI välkomnar två nya medlemsföreningar Hand i Hand Kulturföreningen i Malmö samt Palestinska Kvinnoföreningen i Helsingborg.