Nyhetsbrev februari 2021

Februari är här, likaså är vinterkylan och snön. RIFFI fick en riktigt bra start på månaden, som började med vår digitala konferens om jämställd hälsa. Inom kort kommer vi återkomma med en sammanfattning av konferensen.

Vi har även glädjen att kunna meddela att vi har ytterligare en praktikant hos oss under vårterminen: Suado! Mer om Suado och Emma, som började hos oss redan i januari, kan ni läsa nedan.

Idag är även en extra speciell dag. Vi vill önska er alla en glad Alla hjärtans dag och hoppas att ni har möjlighet att spendera den med nära och kära! Precis som förra året klappar våra hjärtan lite extra för våra mammor – glöm inte att påminna dem om det!

Hemsida: riffi.nu
FacebookRIFFIMigrantWomen
InstagramRIFFIMigrantWomen
E-mail: info@riffi.nu
Telefon: 08-30 21 89

 width=

Den 27 mars anordnar vi ett digitalt förbundsmöte. Mer information om mötet kommer dyka upp i nyhetsbrevet för mars, men se till redan nu att inte dubbelboka dig den dagen!

Träffa våra nya praktikanter! 

Vårterminen har dragit igång med stormfart, och vi på RIFFI vill hälsa våra två nya praktikanter varmt välkomna till oss! Vi hoppas att deras tid hos oss kommer bli lärorik, inspirerande, rolig och att de kommer stormtrivas hos oss!

Här kommer en liten hälsning från dem!

Emma Sundin

Mitt namn är Emma Sundin och jag kommer från början från Kalmar. För tre år sedan flyttade jag till Göteborg med min partner för att studera statsvetenskap. Vi bor nu tillsammans i en liten lägenhet med vår hund, Ettan. På fritiden ägnar jag mig mycket åt musik, långa promenader och läsning. Jag valde utbildningen i statsvetenskap utifrån en dröm om att kunna vara med och göra skillnad i samhället. Tidigt i mitt liv har jag identifierat mig som feminist och haft en stor karisma för politik och diskussion.

Jag har sökt till Riffi med anledning av mitt intresse för jämställdhetsfrågor utifrån en intersektionalistisk synvinkel.  Jag anser att jämställdhet måste uppnås på flera nivåer än mellan män och kvinnor.

Det finns betydligt fler orsaker till varför vissa far mer illa i kampen om jämlikhet än andra, därbland invandrare och utrikesfödda. Er organisation är superviktig för samhället och jag är otroligt tacksam för att jag fått chansen att ha min praktik här. Mitt främsta syfte kommer vara att arbeta med påverkan och samverkan. Samt analysera text och hjälpa till inom olika områden. Jag hoppas att kunna lära mig mycket nytt hos er. Samtidigt som det ger mig stort utrymme till att utvecklas inför framtida arbetslivet.

Min stora dröm, är att jobba med jämlikhet inom exempelvis på jämställdsmyndigheten eller i en organisation som RIFFI! Jag vill vara med och påverka för en bättre framtid för ALLA människor. Man kan säga att jag vill förändra världen. Skämt åsido, men man måste satsa för att vinna.

Suado Shire

Mitt namn är Suado och jag är 24 år. Jag har uppväxt mellan Kenya och Sverige vilket har gjort så att jag har gått på många internationella skolor i en mångkulturell miljö som har påverkat den jag är idag. Mitt första språk är engelska men jag kan också talar både somaliska och svenska flytande. När jag växte upp reste jag mycket med min familj och så blev jag påverkad av min omgivning och människorna i dem som har öppnat mig för så många möjligheter. Vilket har gjort mig mer nyfiken och världslig. Mer kunnig, mer öppen för människor och saker.

Jag har alltid varit intresserad av att få en djupgående förståelse av frågor som kultur, identitet, mänskliga rättigheter och sociala funktioner. Dessutom, har jag alltid varit engagerad i organisationer och program som speglar vårt utvecklande samhälle. Just nu går jag i en Genus och mänskliga rättigheter kurs och det är en stor anledning till varför jag har ansökt till denna praktikplats. I kursen diskuterar vi mycket om kvinnornas rättigheter rörelser och all motgång som de mötte i kampen, vilket har gjort mig mer benägen att vilja agera och vara en del av något även om det är på ett litet sätt.

Anledningen till att jag vill vara en del av RIFFI är att jag väldigt gärna vill utveckla mina kompetenser i en organisation som fokuserar på kvinnors frågor. Jag hoppas verkligen att det är ett område jag kommer att jobba inom i framtiden. Eftersom det speglar de viktiga roller vi spelar i framtidens utveckling. Det händer många saker i världen just nu, och så är det väldigt lätt att tro att det är ur våra händer. Men med att engagera mig i en organisation som RIFFI kan vi börjar fokusera på vad som kan förändras och faktiskt anstränger oss, kommer vi att kunna gå framåt.

Den 2 februari höll RIFFI i en digital konferens för att belysa den rådande ojämställdheten inom den svenska sjukvården.

Solvig Ekblad, professor i mångkulturell hälso- och sjukvårdsforskning på Karolinska Institutet, talade utifrån ett genusfokus om att behoven med samverkan ska styra innehållet i interventioner som stärker jämställd hälsa.

Poly Fovi Lawson, verksamhetsansvarig för Noaks Ark Mosaik i Malmö, diskuterade hur covid-19 påverkat hivarbetet och kvinnor med migrationserfarenheter.

Bodil Frey, verksamhetsledare på Tidigt Föräldrastöd, berättade om integrationshjälp och stöd till mammor i svåra situationer samt hur de arbetar med verksamheter och projekt som bidrar till jämlikhet i hälsa och en bra start på föräldraskapet och på barnets liv.

Med oss hade vi även Olga Persson, ordförande i Unizon, som deltog i panelsamtalet.

Vi vill tacka alla som deltog på konferensen! Och stort tack till våra  föreläsare, paneldeltagare och vår fantastiska moderator Charlotte Signahl från Inclusion Academy! Utan er hade inte konferensen blivit sig lik.

Vill du starta en lokalförening?

RIFFI är en paraplyorganisation och har ett 20-tal lokalföreningar runtom i landet anknutna till oss.

Vi hoppas att allt fler föreningar startas upp och  vill ansluta sig till oss. Självklart ger vi stöd och rådgivning om hur en lokalförening skapas och bedrivs. Kontakta oss på info@riffi.nu för mer information!

Juli Nyheter

Det är med tyngd i hjärtat som RIFFI informerar alla lokalföreningarna, sina medlemmar och samarbetsorganisationer att förbundet den 30 juni flyttat från lokalen på Norrtullsgatan 45 i Stockholm. Det är en lokal

Juni Nyheter

Vill du komma i kontakt med förbundet under sommaruppehållet kan du ringa 08-30 40 10 Trevlig sommar önskar RIFFI

Maj Nyheter

VIKTIGT - ÄNDRAD DAG FÖR FÖRBUNDSMÖTE Kallelse till ordinarie förbundsmöte (årsmöte) i Riksförbundet Internationella Föreningen Fem-Inclusion (org.nr. 802009-5280) Datum och tid: 10 juni, 2023, klockan 11.00 Plats: Årsmötet kommer att

Senaste nytt

Välkommen till ÖPPET HUS vid terminsavslutet med fika, musik och vernissage på IFFI i samarbete med RIFFI. Möt cirkelledare och kursdeltagare! Måndagen den 19 december 2022 ÖPPET HUS från kl. 12.00, program

  • riffi jul

December Nyheter

Varmt välkomna till öppet hus vid terminavslutet den 19 december 2022 RIFFI tar julledighet och verksamheten är stängt från den 21 december och är åter igång den 10 januari. RIFFI önskar alla