Hem/Nyheter, Nyhetsbrev/Nyhetsbrev december

Nyhetsbrev december 2020

Tiden går fort och dagarna tickar förbi! 2020 blev ett år olikt alla andra, men vi på RIFFI hoppas att 2021 blir ett bättre år för oss alla.

Under 2020 har vi hunnit åstadkomma mycket! Om ni inte hunnit kika in vår nya och omarbetade hemsida – se till att göra det!

Den 5 september hade vi förbundsmöte och valde in en ny styrelse – som nu leds av förbundsordförande Irene Opira! Vi har även hunnit få en tillökning med två nya team-medlemmar. Tove Dinh Lindgren har sedan februari ansvarat för vårt nyhetsbrev, sociala medier och hemsidan. Sanna Fergman är vår nyrekryterade projektassistent och kommer arbeta inom projektet Jämställd Hälsa. Mer om förbundsmötet, den nya styrelsen, förbundsordföranden och Sanna kan ni läsa längre ned i nyhetsbrevet!

Vad 2021 kommer innebära för föreningen och inplanerade aktiviteter är i nuläget ovisst. Pandemin tycks inte vilja släppa taget om oss, och vi kommer givetvis fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. Konferensen om Jämställd Hälsa är preliminärt schemalagd att gå av stapeln i början av 2021, men inget kan fastställas i nuläget. När vi vet mer kommer vi meddela det genom våra sociala medier, så håll utkik!

Vi vill önska er alla en god jul och ett gott nytt år!

FacebookRIFFIMigrantWomen
InstagramRIFFIMigrantWomen
Hemsidawww.riffi.nu
E-mail: info@riffi.nu
Telefon: 08-30 21 89

Efterlängtat förbundsmöte

Den 5 september hölls äntligen RIFFIs efterlängtade förbundsmöte som normalt hålls i början på året. Det var första gången nästan ett år som medlemmarna fick tillfälle att samlas igen i lokalerna på Norrtullsgatan efter att Folkhälsomyndighetens restriktioner gjort det svårt att resa och samlas för fysiska möten under det senaste halvåret. Flera medlemmar som inte kunde resa eller ses fysiskt deltog också digitalt via Zoom.

Dagen inleddes med årsmötet där en ny styrelse valdes och även en ny ordförande Irene Opira. Irene har under det senaste året varit verksam som riksförbundets generalsekreterare men har innan dess arbetat i många år som projektledare, administratör och kansliansvarig. Hon kliver därmed in i sin roll som ordförande med många års erfarenhet och djup insikt i RIFFIs och lokalföreningarnas verksamhet.

Den nya styrelsen består av:

Irene Opiraordförande
Tetyana Repvice ordförande
Natalia Gimpsekreterare
Intidar Hadikassör
Klaudia Jagneordinarie ledamot
Eunice Fentengordinarie ledamot
Haifa Alaminordinarie ledamot

Vi vill önska den nya styrelsen ett varmt välkomna. Det ska bli spännande att få följa deras arbete under det kommande verksamhetsåret!

Vid förbundsmötet valdes Irene Opira till ny ordförande för RIFFI

Jag har mitt ursprung i Uganda och kom till Sverige som barn i mitten av 70-talet. Det var på grund av statskuppen 1971 då diktatorn Idi Amin tog över makten i landet. Plötsligt var det soldater överallt och pansarvagnar rullade in på gatorna i huvudstaden där vi bodde. Många människor arresterades, eller dödades under denna period. Vi var tvungna att fly och familjen splittrades, efter några år på flykt i regionen fick min far som var politisk aktiv och hade varit samvetsfånge komma som kvotflykting till Sverige och senare kom familjen efter.

Vi hamnade i Växjö och det var där i Småland som jag först kom i kontakt med föreningslivet. Det var genom att jag hade startat en musik- och dansgrupp för tjejer från olika länder men vår grupp på ett tjugotal tjejer hade ingen lokal eller någonstans att öva eller samlas, bästa lösningen var då att gå med i en förening som hade lämpliga lokaler. Jag blev i samma veva vald till ledamot i styrelsen för Internationellt Centrum för Kulturell Verksamhet – ICKV som hade erbjudit oss möjlighet att vara i deras lokaler. Redan som tonåring fick jag därför sätta mig in i det här med föreningslivet, gick på styrelsemöten och lärde mig skriva protokoll.

Första gången jag kom i kontakt med RIFFI var i slutet av 1980-talet då jag arbetade som praktikant hos RIFFI:s grundare Mira Kakossaios. Det var då aktuellt med Nordiskt Forum i Oslo och det pågick intensivt arbete med förberedelser för vår delegation från RIFFI. Efter praktiken satsade jag vidare på mina studier och tog en magisterexamen i socialantropologi vid Stockholms universitet. Jag har också arbetat exempelvis på Rädda Barnen och myndigheter. För tolv år sedan fick jag möjlighet att komma tillbaka till RIFFI och arbetar sedan dess på kansliet.

Jag känner mig givetvis mycket glad över förtroendet och stolt men också ödmjuk inför uppgiften. Vi lever i en tid med stora och snabba förändringar. RIFFI är en organisation som behövs mer än någonsin vad gäller jämställdhetsfrågorna, migration och integration med fokus på kvinnor med invandrarbakgrund.

Pandemin slår hårt mot utrikes födda kvinnor eftersom många arbetar inom vård, omsorg, service och tjänstesektorn, samtidigt som det fortfarande är mest kvinnor som ansvarar för hemarbete och familj. Situationen för de som står utanför arbetsmarknaden är en utmaning. Våld mot kvinnor har ökat med covid-19. Att mildra dessa och andra effekter av pandemin blir viktigt att prioritera det närmaste året. RIFFI kan medverka i arbetet och bidra till att underlätta situationen för kvinnor.


Källa: IK

Höstkonferens och ordförandemöte

Den 21 november anordnade vi en höstkonferens och ett ordförandemöte via Zoom. Vår ordförande Irene Opira hälsade oss alla välkomna innan föreläsaren och coachen Alicia Espinosa tog över och höll i en föreläsning om värderingar, strategier och mål. Efter vår lunchpaus fortsatte hon med att ge oss tips på hur vi kan hantera olika utmaningar som vi stöter på i livet.

Alicia har en egen hemsida och även en Facebookgrupp om ni vill vill komma i kontakt med henne eller kika på vad hon arbetar med!

Efter en liten paus tog den legitimerade psykologen, beteendevetaranalytikern och STP-psykologen i neuropsykologi Lena Gyllenman över och höll en föreläsning om stress och hur vi kan hantera den. Hon tipsade om hemsidan tidattleva.se där det går att hitta arbetsblad och ljudövningar som hjälper en slappna av och fly sin stressiga vardag för en stund.

Inkomstgapet oförändrat sedan 1995 – vad kan göras för jämställda livsinkomster?

Kvinnor har i genomsnitt 77 procent av mäns disponibla inkomst. Den siffran har inte förändrats nämnvärt sedan 1995 – det vill säga på 25 år. Sverige vill vara, och är på många sätt, en föregångare på jämställdhetsområdet. Lönegapet mellan kvinnor och män minskar, men dessvärre visar lönestatistiken inte hela bilden av den ekonomiska jämställdheten, eftersom lönebegreppet missar inkomster från företagande och kapital, påverkan av deltidsarbete, föräldraledighet och sjukskrivningar.

Kommissionen för jämställda livsinkomster (A2020:01) bjuder in till ett webbinarium om inkomstgapet, med fakta och diskussioner om skillnaden mellan lön och inkomst, om arbetstid och hur utbildning, rekrytering, pensioner och sparande påverkar livsinkomster. Webbinariet tar även upp intersektionella perspektiv och coronapandemins effekter på jämställdheten.

Tid: 3 december 13.00-14.30
Plats: Online.

Föranmäl dig till webbinariet här!

Hur ska vi fira jul och nyår under pandemin?

När julen nalkas är det många som ser fram mot ett stort julbord, att umgås med släkt och vänner och kanske till och med ett besök från tomten. På nyår samlas vi gärna för att fira nyår tillsammans och ta en tur till publika platser för att få bra utsikt över fyrverkerierna vid midnatt. Men i år kommer vårt jul- och nyårsfirande bli annorlunda eftersom coronapandemin fortfarande pågår.

Många ställer sig frågan om hur årets julfirande bör se ut. Än har Folkhälsomyndigheten inte kommit ut med specifika restriktioner eller råd om hur jul- och nyårsfirandet ska se ut i år. Just nu hoppas de på att släppa tydliga restriktioner under vecka 50, men så här sade statsepidemiologen Anders Tegnell om årets julfirande under en pressträff den 26 november:

–  Det här blir en annorlunda jul, som vi får fira i små sällskap med de vi normalt umgås med. Det är svårt att se så snabba svängningar i viruset så att man åter kan börja träffas som man gjorde innan.

Folkhälsomyndighetens nuvarande råd är därför att inte anordna stora julfiranden med hela släkten, och än så länge gäller restriktionen om att högst 8 personer får samlas under sammankomster. Julen 2020 kommer med andra ord bli mycket annorlunda!

Vi på RIFFI vill, med anledning av pandemin, uppmana er att inte ta risker som kan försätta er själva, era anhöriga eller främlingar som ni korsar vägar med i fara. Viruset påverkar oss alla annorlunda. Medan många får milda symtom är det viktigt att inte glömma bort de 6,798 personer som i skrivande stund avlidit i sviterna av COVID-19.

Ta hand om er och era medmänniskor i jul! I år är det viktigare än någonsin att vi visar hänsyn till varandra.

Vi vill ge ett varmt välkomnande till vår nya projektassistent Sanna Fergman! 

Sanna är 29 år och har precis avslutat sina studier på Stockholms universitet. I bagaget har hon med sig en kandidatexamen i etnologi och har inriktat sig på mångfaldsfrågor. Mångfald har studerats utifrån kön, ålder, sexualitet, etnicitet och funktionsvariation, för att nämna några exempel på det som Sanna har studerat. Hon har tidigare arbetat som kock, men bestämde sig för att vidareutbilda sig. För henne var det ett självklart val att studera mångfaldsfrågor eftersom det är något som hon brinner för privat. Just nu studerar hon en historisk kurs som heter ”Makt, kropp och sexualitet” för att ytterligare fördjupa sig i sin utbildning. Hon har även studerat fristående kurser i genusvetenskap.

Hon sökte sig till RIFFI eftersom vårt arbete berör flera punkter inom hennes utbildning och hennes intresseområden vad gäller integrering och jämställdhet. Som projektassistent kommer hon arbeta med den kommande konferensen om jämställd hälsa, som planeras att anordnas i början av 2021. Bland annat kommer hon vara ansvarig för att hitta deltagare och talare och se över de tekniska delarna inför konferensen.

Vill du starta en lokalförening?

RIFFI är en paraplyorganisation och har ett 20-tal lokalföreningar runtom i landet anknutna till oss.

Vi hoppas att allt fler föreningar startas upp och  vill ansluta sig till oss. Självklart ger vi stöd och rådgivning om hur en lokalförening skapas och bedrivs. Kontakta oss på info@riffi.nu för mer information!

Deltagare till enkät sökes!

Deltagare till enkät sökes! Nätverket Civilsamhälle för öppenhet och Inkludering har skapat en enkät vars syfte är att stärka civilsamhällets arbete mot rasism. Deltagande i enkätstudien bidrar till ökad förståelse för hur rasismen tar